Logo Luidsprekers Refoamen groot
Luidsprekers Refoamen
Voor een complete revisie van uw luidsprekerboxen
Telefoon: 06 13624430

Reviseren van de Filters

Het filter is een belangrijk onderdeel van de luidsprekerbox en zorgt dat elke luidspreker het juiste deel van de frequenties aangeboden krijgt. Echter, na verloop van jaren kunnen de waarden van de condensatoren in het filter verlopen. Dit speelt vooral bij elco's (elektrolytische condensatoren). Wanneer dit gebeurt verlopen de zorgvuldig gekozen oorspronkelijke frequentiebereiken van het filter. Het gevolg hiervan is dat sommige frequenties helemaal niet meer weergegeven worden of dat sommige frequenties door meerdere luidsprekers worden weergegeven. Hierdoor klinkt een luidsprekerbox niet meer zoals het was bedoeld. Door de oude condensatoren te vervangen door nieuwe condensatoren met de juiste waarde, klinkt uw box weer als van ouds.

Typen Condensatoren

Er zijn verschillende typen condensatoren. Het verschil tussen de diverse typen zit in de gebruikte materialen en de opbouw van de condensator. Veelgebruikte typen zijn: bipolaire elco, MKT en MKP. In overleg kunnen we bepalen wat voor u de beste keuze is.

Bipolaire elco

Het goedkoopst is de bipolaire elco. Uit kostenoverweging wordt dit type vaak gebruikt voor de grotere waarden. Het nadeel is dat de vervorming en de verliezen hoger zijn dan bij de andere typen. Vooral voor gebruik in de mid- en hoogsecties van het filter is de elco minder geschikt.

MKT

De MKT condensator geeft minder vervorming en minder verliezen. Dit type is bij uitstek goed te gebruiken in de mid- en hoogsecties van het filter, maar ook in de laagsectie is dit type condensator uitstekend te gebruiken. De kosten van een MKT condensator zijn wel beduidend hoger dan die van de bipolaire elco.

MKP

Het derde veelgebruikte type is de MKP condensator. Dit type heeft nog betere specificaties dan de MKT en wordt veelal nog beter door de luisteraar gewaardeerd. Het is ook het duurste type van de drie.

De Kosten

De kosten per filter zijn afhankelijk van het aantal, de waarden en het type van de nieuwe condensatoren. Doordat niet van alle boxen de filteropbouw bekend is, is het niet mogelijk een prijsopgave te geven voordat ik het filter heb gezien. Om toch een idee te krijgen wat een revisie kost vindt u hieronder een paar voorbeelden. De genoemde prijzen zijn slechts een indicatie

Een eenvoudig filter

Het reviseren van een eenvoudig filter met vier condensatoren in oorspronkelijke staat kost ongeveer €35,-. Het opwaarderen van ditzelfde filter met MKP condensatoren kost ongeveer €60,-.

Een complex filter

Het reviseren van een complex filter met 10 condensatoren in oorspronkelijke staat kost ongeveer €60,-.
Het opwaarderen van ditzelfde filter met MKP condensatoren kost ongeveer €100,-.

De wensen voor het reviseren of opwaarderen van het filter kunnen besproken worden, waarbij speciale wensen mogelijk zijn.facebook  Google+